• Copie act de identitate.
 • Legitimatie.
 • Act de studiu care sa ateste calificarea in domeniu.

Prezentare curs

Curs de pregătire teoretică – Electrician autorizat

Acest curs este realizat conform Regulamentului pentru autorizarea electricienilor în domeniul instalațiilor electrice, respectiv a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici de calitate și extrajudiciari în domeniul instalațiilor electrice tehnologice. Cursul este aprobat de Autoritatea Națională pentru Reglementarea în Domeniul Energiei.

De ce ai nevoie de acest curs?

Calitatea de Electrician autorizat se dobândește prin susținerea și promovarea unui examen organizat și desfășurat de Autoritatea Națională pentru Reglementarea în Domeniul Energiei (ANRE). 

Autorizarea de Electrician este definitivă și se realizează prin emiterea unei adeverințe de Electrician autorizat. Valabilitatea autorizării este însă condiționată de vizarea periodică a adeverinței fără ca termenul de valabilitate de 5 ani să fie depășit. Conform prevederilor Ordinului 66/2023 al Președintelui ANRE, pentru prelungirea dreptului de practică, este necesară absolvirea unui curs de pregătire teoretică. Acest curs are ca scop actualizarea pregătirii tale teoretice pentru a putea susține examenul de autorizare sau cel de prelungire a valabilității autorizației. 

Profesional PN îți garantează pregătirea teoretică de care ai nevoie alături de profesori cu experiență în domeniu

Acest curs este pentru tine dacă…

 • desfășori activități de proiectare și executare a lucrărilor de instalații electrice și vrei să dobândești calitatea de Electrician autorizat;
 • autorizația ta ca Electrician în domeniul instalațiilor electrice urmează să expire în mai puțin de 12 luni;
 • vrei să devii Verificator de proiecte în domeniul instalațiilor electrice tehnologice sau să-ți prelungești valabilitatea autorizației, însă autorizația ta de Electrician în domeniul instalațiilor electrice gradul IIIA sau gradul IVA a expirat;
 • vrei să ai parte de o pregătire profesională la cele mai înalte standarde, alături de profesori cu o vastă pregătire teoretică și practică.

Structura cursului

Durata acestui curs este de 20 de ore. 

Tipuri de autorizații pe care vei fi pregătit să le obții după absolvirea acestui curs

Cursul oferit de noi îți asigură pregătirea necesară pentru obținerea oricăruia dintre gradele și tipurile de autorizații de mai jos:

 • Gradul I, pentru executarea de instalații electrice interioare cu o putere instalată de maximum 10 kW și la o tensiune nominală mai mică de 1 kV;
 • Gradul IIA, pentru proiectarea de instalații electrice cu orice putere instalată tehnic realizabilă și la o tensiune nominală mai mică de 1 kV;
 • Gradul IIB, pentru executarea de instalații electrice cu orice putere instalată tehnic realizabilă și la o tensiune nominală mai mica de 1 kV;
 • Gradul IIIA, pentru proiectarea de instalații electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă și la o tensiune nominală maximă de 20 kV;
 • Gradul IIIB, pentru executarea de instalații electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă și la o tensiune nominală maximă de 20 kV;
 • Gradul IVA, pentru proiectarea de instalații electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă și la orice tensiune nominală standardizată;
 • Gradul IVB, pentru executare de instalații electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă și la orice tensiune nominală standardizată.

Cursul se va desfășura la sediul firmei noastre din Sibiu, pe str. Someșului nr. 57 sau online pe platforma Zoom. Pentru participarea online este necesară conectarea de pe un calculator sau laptop cu o conexiune stabilă la internet, prevăzut cu microfon și căști sau difuzor.

Orarul cursului precum și alte detalii privind desfășurarea vor fi comunicate pe email după confirmarea înscrierii. 

Ce tip de diplomă obțin după absolvirea cursului?

După absolvirea acestui curs vei primi un certificat de participare recunoscut conform Ordinului Președintelui ANRE nr. 66/2023. Vei putea folosi acest certificat pentru solicitarea prelungirii valabilității legitimației tale de Electrician pentru încă 5 ani.

Detalii utile despre examenul de autorizare/ prelungire:

Conform Art. 23 din Ordinul 66/2023 al Președintelui ANRE, Candidatul care îndeplinește condițiile de calificare și experiența profesională cumulate pentru două tipuri de autorizare poate fi acceptat la examenul de autorizare ca electrician autorizat pentru ambele tipuri de autorizare; în acest caz, numărul de ani de experiență profesională necesar este numărul maxim de ani dintre valorile corespunzătoare celor două tipuri de autorizare, iar pentru obținerea adeverinței candidatul susțne un singur examen. 

 • Tematica pe baza căreia se susține examenul este publicată pe pagina oficială ANRE și se actualizează, dacă este cazul, la fiecare sesiune de examinare;
 • Cursul organizat de Profesional PN este actualizat periodic pentru a corespunde tematicii de examen în vigoare
 • Examenul constă într-o probă scrisă conținând un chestionar de tip grilă, conținând 25 de întrebări;
 • Toate detaliile privind desfășurarea examenului sunt publicate și pot fi consultate pe site-ul oficial ANRE, precum și în Anexa 1 a Ordinului 66/2023.

Care este pregătirea de care ai nevoie pentru a participa la acest curs?

Pentru a participa la acest curs este necesară pregătirea de specialitate în domeniul instalațiilor electrice, precum și, după caz, vechime în activitate. 

 • Pentru fiecare grad și tip de autorizație este necesară o experiență profesională minimă, în funcție de tipurile de activități specifice fiecărei calificări profesionale acceptabile (CPA) pentru obținerea calității de Electrician autorizat. Detalii cu privire la acest aspect pot fi găsite în Anexa 2 a Ordinului nr. 66/2023 al Președintelui ANRE.

Întrebări frecvente

Pentru a-ți rezerva locul la curs este necesar să completezi formularul de înscriere. După transmiterea formularului, vei primi un email de confirmare. Pentru informaţii suplimentare, îți stăm la dispoziţie de luni până vineri, între orele 9:00-16:00, la telefon 0723 657 568.

Nu, pentru acest curs plata în rate nu este posibilă. Găsești mai jos detalii despre modalitățile de plată disponibile.

În urma absolvirii cursului se eliberează un certificat de absolvire pentru participarea la examenul de autorizare/ prelungire organizat de ANRE.

 • Îți poți rezerva locul la curs rapid și fără efort, folosind plata online.
 • Înveți de la profesori experți în domeniu, cu o vastă experiență teoretică și practică.
 • Pregătirea teoretică se desfăşoară în săli de curs dotate corespunzător (video-proiector, laptop, ecran de proiecţie, tabla interactivă, etc.), cu respectarea măsurilor de siguranţă sau online;
 • Primești gratuit suportul de curs în format electronic;
 • Obții certificatul de absolvire necesar obținerii/ prelungirii autorizației de Electrician în domeniul instalațiilor electrice conform Ordinului Președintelui ANRE nr. 66/2023.

Taxa cursului se poate achita integral, astfel:

 • Online, la momentul înscrierii. 
 • Prin transfer bancar la orice bancă, fizic sau prin Intenet Banking, pe baza facturii fiscale primite pe e-mail după înscrierea la curs (selectează opțiunea „Transfer bancar” atunci când completezi formularul de înscriere).
 • La sediul firmei doar cu card bancar

Atenţie! Dacă plata se face de către o instituție a statului, aceasta trebuie realizată în contul de Trezorerie al companiei.  

Dacă niciuna dintre variantele de plată nu este în acord cu nevoile tale, ne poți contacta de luni până vineri, între orele 9:00-16:00, la telefon 0723 657 568, pentru a găsi împreună cea mai bună opțiune de plată.

 • Participarea în format fizic sau online la orele de teorie și de practică pe toată durata desfășurării cursului;
 • Suport de curs în format electronic;
 • Certificat de absolvire.

Înscrie-te acum la acest curs!

Curs ANRE electrician – Autorizat ANRE

Solicită mai multe informații